Advarsel mot å legge bilder av barnas 1. skoledag på facebook

Du snakker om å overdrive! Jeg hørte akkurat et innslag på radio om at man nå blir advart mot å legge inn bilder av sine egne barn på første skoledag på facebook, fordi det kan være glimt av andres barn bak din egen unge!

Jada, jeg vet at det ikke er lov å publisere bilder av enkeltpersoner på nett uten deres samtykke. Men hva da med alle nyhetsinnslag på TV og i aviser der det er tatt bilder og video av hendelser i nyhetssammeng der det også går folk til og fra i det offentlige rom? Det er faktisk tillatt!

Det er lov til å ta bilder av personer i det offentlige rom
Dersom du tar bilde av barnet ditt på første skoledag, så sørg for å ta et bilde av skoleplassen med alle på. Det bildet mener jeg du har lov til å publisere, fordi det er et bilde av en hendelse som foregår i det offentlige rom. Lurer nemlig på om mediene spurte alle de andre barnas foreldre om lov til å publisere da de viste bilder fra prinsesse Ingrid Alexandras 1. skoledag?

Jeg er enig i at man skal være forsiktig med å publisere bilder av barn på nett, og av personer som ikke selv har gitt sin godkjenning, men vi må heller ikke bli helt hysteriske. Vi lever nå i en svært visuell verden med masse aktiviteter på nettet. Det er da ikke verre enn å følge vanlig folkeskikk, akkurat som før man fikk alle de digitale mulighetene. Vis dine medmennesker respekt og ikke publiser bilder som får en negativ virkning, men det må altså ikke bli slik at det ikke er lov til å ta bilder i det offentlige rom og legge dem ut på nettet.

I de aller fleste tilfeller er det lov til å fotografere på offentlige steder. Straffelovens bestemmelser om personvern, særlig reglene som omhandler krenkelse av privatlivets fred, kan sette begrensninger, men dersom du er med på hendelser og handlinger i det offentlige rom må du regne med at noen kan ta bilde av deg i ulike situasjoner i samspill med andre mennesker. Da er det ikke å regne som privatliv.

4 responses to “Advarsel mot å legge bilder av barnas 1. skoledag på facebook

 1. Nå er det faktisk slik at det ikke er lov å ta bilder av mennesker i det offentlige rom og legge ut på nettet. Det er IKKE lov!! Med mindre du har personenes samtykke.

  Nyheter er noe annet. Journalister har lov, og dette er lovbestemt, så her tar du feil, og blander to ting – nyhetsjournalistikk og privat fotografering. Og når det gjelder barn er det ekstra viktig synes jeg, å beskytte disse. Det er helt lov å legge bilder av egne barn på nettet hvis man ønsker det, men ikke andres barn – uten tillatelse fra foreldrene. Og det skulle da virkelig bare mangle – mener nå jeg.

 2. Kan du vennligst henvise til hvilken lov du fnner dette forbudet?

 3. Det er ikke lov å legge ut bilder mot folks samtykke. Hvis man tar et bilde av ungene sine på 1.skoledag går det an å beskjære bildet slik at bare deres eget unge blir med på bildet.

  Hvis jeg tar et bilde av barna til venner og kjente spør jeg alltid om å få lov til å publisere bildet på f.eks facebook. I de fleste tilfeller sier vennene mine ja. Noen sier at det er greit å skrive navnet til ungen under bildet, andre venner igjen har bedt meg om å lage et fiktivt navn og fiktiv alder mens noen har sagt klart nei.

  Det samme gjelder med venner jeg tar bilder av også. Noen sier ja uten noe begrensinger, andre venner ønsker ikke navnet sitt under bildet, andre venner ber meg om å bruke et fiktivt navn på dem slik at deres identitet ikke skal skinne igjennom.

  Dette er løfter jeg holder når jeg publiserer bilder.

  På blogg skriver jeg aldri riktig navn under bilder av unger til venner siden blogg er et mer åpent nettsted enn facebook. På facebook har vi muligheter til å verne oss selv ved å blokkere ute folk vi ikke ønsker skal se profilene våre, og vi har har valgmuligheten til å la kun nærmeste venner og familie se våre bilder hvis vi ønsker det.

 4. Jeg kunne ikke sagt meg mer enig med deg Lisbeth! Jeg tenkte det samme når jeg leste artikkelen på en av nettavisene før i dag.
  – Nå har det gått over alle støvelskaft, sa jeg til meg selv!
  Litt av en propaganda for å skape hysteri og diskusjon var det som slo meg.

  I alle år har man sendt fotoalbum etc rundt på selskaper eller andre vennesamlinger, hvor det da har vært både det ene og andre fotografiet som ikke var ment for allmenheten tilstede.
  Men, med en gang man publiserer noe digitalt er det plutselig mye verre!?!

  Det kan virke som om folk reagerer fordi det er mer tilgjengelig, og ikke på prinsippet om hva man kan se…..

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s