Paradise hotel

– Dritbra! Ropte Tine Helene Valle da hun ble en av de to vinnerne i årets Pardise hotel. Carl Eliassen sa bare «yess!» Paradise hotel er en serie som er sett av ca en kvart million nordmenn en time fire dager i uka.

– Der vant dere hele driiten da, sa den forrige Paridise-vinneren, Petter Pilgaard da han utropte paret som vinnere. Og det er dette som er stilen, en litt barnslig, og enkel snakkemåte, rett fra levra, og egentlig ganske innholdsløst når det gjelder det verbale. For dette handler ikke om intelligente samtaler og kompliserte resonnementer. Dette handler om posering, utfordring av sosiale og seksuelle relasjoner, og det handler faktisk veldig mye om hva unge mennesker er opptatt av.

Fordummende?
Det er mange godt voksne som hevde at Paradise hotel er fordummende, innholdsløst, forkvaklet og intetsigende, og direkte farlig for ungdommen å se på. Men hva ville dere egentlig puttet inn i steden for? Mer Ibsen, Wergeland, og alle de andre fra den såkalte norske kulturarven? Kanskje det nå er på tide å se i øynene at dagens unge er langt fra de idealer og den livsstilen vi ønsker å bevare og prakke på dem. Kanskje man for å overleve i det framtidssamfunnet som venter dem, nettopp må klare å posere, og konkurre om hverandres gunst på en helt annenn måte enn vi er vant til? Det blir også dessuten helt latterlig når «øvrigheta» går ut og sier at disse unge nå har ødelagt sin CV for all framtid, ingen vil ansette folk som har blottlagt seg slik med fyll, fest og hor som disse deltakerne i Paradise hotel har gjort.

Carl Eliassen har sagt at han aldri i verden vil jobbe for en arbeidsgiver som ikke er i stand til å se forbi et program som Paradise hotel – og, som flere deltakere fra programmet har hevdet, det virkelige liv med flatfylla og diverse, er hundre ganger verre en det spillet som har foregått i TV-serien.

Drømmen er å bli kjent
For svært mange unge i dag er drømmen å bli kjent, gjerne gjennom realityprogrammer. De  bryr seg ikke så mye om det er kunnskapsbasert, de ønsker egentlig bare å bli sett og husket. Kanskje dette er et resultat av den skolen vi har, der mange unge går i 13 år uten at det oppdages en gang at de ikke kan lese, skrive eller regne? Det handler om å bli sett. I vår digitaliserte medieverden kan de som tør nå eksponere seg på helt andre arenaer enn i skolen, og bli slik som Carl Elissen, bli kjent fra en kul realityserie, og kan gå å hente seg ulike typer produkter hvor som helst. En pose nye, gratis solbriller, for eksempel som Carl Elissen kunne ta med seg, fortalte han i et intervju i Dagbladets fredagsmagasin. Han er i seg selv et varmerke, og han har planer om å bruke dette på en smart måte videre. Og det er jo nettopp det gutten er, utrolig smart – nettopp så smart at han klarte å vinne Paradise hotel, 150 000 kroner og en kjendisstatus. Du kan lese mer om ham i bloggen hans.

Naiv barbiedukke med de rette verdiene
Trine Helene Valle oppfattes kanskje som litt naiv og barbiedukke-aktig, men mon tro om hun rett og slett innehadde de rette verdiene for å vinne, og faktisk er en prototype på mange jenters drømmer i dag – forstå det den som kan. Sikkert er det ihvert fall at ungdommen er slett ikke slik i dag som vi var da vi var unge, og akkurat det er jo helt klassisk! Har de eldre og etablerte noensinne forstått ungdommen?

Vi lever i en kroppsfiksert, digitalisert verden der det å være ung, vakker, rik og berømt betyr alt. Klimaproblemer og finaskriser biter ikke på ungdommen, de vil ikke tenke på slikt, men heller drømme seg vekk i vakre omgivelser der slanke og veltrente ungdommer bare spiller seg selv med lett redigering fra produksjonsselskapet.

4 responses to “Paradise hotel

 1. Beklager Lisbeth, men jeg mener du tar feil – på så mange områder…

  Selv om du skulle ha rett og virkelighetens verden holder på å bli et sted der bare utseende og uviktige overfladiske ting har betydning, betyr det ikke at vi trenger en serie på tv som forgyller denne livsstilen og oppførselen.

  Ungdom blir faktisk påvirket av det som vises på tv og det må gå ann å produsere interessant tv også for denne aldersgruppa uten å synke til et sånt lavmål. Et tv-program som gjør folk enda mer overfladiske, kroppsfikserte, tanketomme og uten interesse for miljøspørsmål eller andre viktige utfordringer i samfunnet rundt dem – trenger vi virkelig det?

  Jeg er ikke gammel og slettes ikke sur, men etter å ha fått med meg såpass at Paradise Hotel at jeg forstod hva det gikk ut på, så har jeg boikottet hele programmet.

  Synes egentlig det er så lavmål at det nesten ikke er verdt å diskutere – det fører bare til mer snakk om programmet og mer gratis PR for dem.

 2. jeg har sett noen episoder, og disse menneskene oppfører seg veldig likt vanlig ungdom på fylla, kanskje foreldregenerasjonen blir litt skremt, egentlig burde de få en aha-opplevelse, for realiteten er faktisk veldig slik . Eneste forskjellen er at disse blir filmet og vist på tv uten at de er smarte nok å tenke over konsekvensene (ja, enkelte bedrifter unngår faktisk kalle inn folk til intervju om de har en slik bakgrunn, kanskje feil, men dog en realitet).

  Mange foreldre er utrolig naive for sine tenåringer. Nå betyr det ikke at alle er slik, og de som plukker ut deltakere til slike realitetsprogram velger ofte ekstreme ytterpunketer. Også folk som psykologisk sett kan komme i konflikter med hverandre. Det er det som gir «god tv» og høye seertall, fest, fyll, krangler og nakenhet.

  men man må allefall ikke bli sjokkert.

 3. lisbethfalling

  En kvart million nordmenn har sett på denne serien. Jeg synes kanskje dette tallet taler for seg selv. Jeg antar at flesteparten av disse seerne er yngre mennesker, og trolig har de sett på dette fordi det interesserer dem… Kanskje dette igjen er det berømte spørsmålet om høna og egget? Er det de som lager serien som fordummer seerne, eller det seerne som etterspør denne type underholdning? Kan dette ha noe med hva som opptar unge menensker i vår tid? Jeg bare spør…

 4. Og hvorfor opptar dette unge mennesker i vår tid?
  En stor forskjell fra da _vi_ var unge, er massemedienes bombardement av de unge. Alle, og aller mest barn og unge mennesker, er påvirkelige. Når media er fylt med slikt stoff som går på kropp, utseende, sex, kjendisliv, stort sett med amerikansk opprinnelse, så er det så enkelt at ungdommen blir opptatt av det fordi de er PÅVIRKET til å tro at det er dette som er tøft.
  Hadde media sendt like mye Ibsen og Wergeland med samme amerikanske glamourvinkling, så ville det vært opplesning og spill av Peer Gynt og Wergelands dikt som var inn hos ungdommen.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s