Kammerpiken

Hilda Cooper var Dronning Mauds Kammerpike. Hun kom fra England til Oslo i 1926. I november 1938 døde Dronning Maud under et opphold i England. Hilda Cooper ble boendene på slottet i Oslo til sin død i 1992.

Dette er utgangspunktet for Cecilie Engers roman; Kammerpiken. Forfatteren har malt fram et sart og vakkert bilde av en person som elsket sitt arbeid og sin dronning så høyt at hun forsaket kjærlighet og ekteskap for å tjene sin dronning. For Hilda Cooper ble dronningens garderobe selve livet og nytelsen. Hennes arbeid bestod i å holde alle plaggene rene og nystrøkne. Hun utførte alle mulige småreparasjoner og stelte antrekkene slik at dronningen alltid så velstelt og vakker ut. I tillegg hadde hun ansvaret for smykker og tilbehør.

En kammerpikes oppgaver
Det var Hilda Coopers oppgave å finne fram ethvert antrekk til alle skift dronningen gjorde til alle døgnets tider og til alle mulige anledninger. Hun måtte være klar på et øyeblikk når dronningen skulle kles. Dronning Maud har vært omtalt som en svært motebevisst og velkledd dronning, mye takket være Hilda Coopers sans for stoffer, former og mote.

Den stille gleden og tilfredsstillelsen
Cecilie Enger får fram den stille gleden og tilfredsstillelsen kammerpiken følte når hun skjønte at dronningen ble fornøyd. Dronningen og hennes kammerpike vekslet svært få ord sammen, det var svært lite samtale, men en gjensidig forståelse og respekt for hverandre. Når dronningen nikket anerkjennende til sitt speilbilde fikk kammerpiken gledeskick og bekreftelse på at hun gjorde en god jobb.

Lettlest og spennende
Kammerpiken er en svært lettlest og spennende roman som også gir et flott tidsbilde av 1920- og 1930-årene. Hilda Cooper og etterhvert annen-kammerpiken, Violet, lever et beskyttet og godt liv i det kongelige hoff, men aner også hvilke krefter som er i gjære blant folket. Deres store redsel er at kongehuset skal avsettes, og at de skal miste sin dronning og sitt arbeid.

Dronning Mauds garderobe er bevart
Hilda og Violet har også æren for at mesteparten av Dronning Mauds garderobe ble bevart for ettertiden. De greide å stelle plaggene og gjemme dem under krigen, og takket være Hildas nøye opptegninger gjennom alle årene over antrekkene og begivenhetene de ble brukt ved, har de fått stor kulturhistorisk verdi.

Bok med bilder av Dronning Mauds garderobe fra 1995
Anne Kjellberg ga ut en bok i 1995 med tittelen Dronning Maud, et liv, en motehistorie. Denne boken er det vanskelig å få tak. Kanskje du sitter med et eksemplar? Jeg er svært interessert i å kjøpe denne boka.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s