Lavkarbo er ingen slankekur, men en livsstil!

Det å leve på såkalt lavkarbo, eller LCHF = Low Carb High Fat, er ikke alltid så lett. Ikke så mye på grunn av selve maten, men på grunn av tilgjengelighet og folks fordommer.

Jo, du kan ta av mange kilo ved å legge om kostholdet til lavkarbo, men det  er ingen kur du slutter med – da er du jo like langt. Lavkarbo er en måte å spise på og  leve på som gjør at du unngår mange sykdommer og overvekt.

Du gir kroppen din energi gjennom fett istedet for karbohydrater
Hovedprinsippet er å unngå mest mulig karbohydrater. Altså ikke spise brød, poteter, ris pasta eller vanlig sukker. Du skal spise mest mulig fett. Idealet er ca 80 % fett, og ca 18 % proteiner. Bare 2 % av maten bør inneholde karbohydrater, fortrinnsvis fra grønnsaker som vokser over jorda.

Esktremt og håpløst?
For veldig mange virker dette helt ekstremt og nærmest håpløst. Svært mange spør: hva spiser du til frokost da? Og det er jo det letteste av alt! Det er enten middagsrester, eller lavkarbobrød, eller bare en ostebit. Kanskje en dag jeg har veldig dårlig tid, så drikker jeg bare litt kremfløte! Da holder jeg meg mett helt til lunsj.

Levd på lavkarbo i to år
Jeg har nå snart levd på lavkarbo i to år, og har aldri hatt det så bra. Og jeg vemmes når jeg ser alle haugene med brødprodukter og karbohydratmat vanlige folk legger i seg, for deretter å bli veldig sultne igjen etter kort tid, hvordan fettet legger seg på sidebeina, og selv forholdsvis slanke mennesker går rundt med et ekstra spekklag på ryggen og rundt midjen. Det går gjerne greit så lenge du  er forholdsvis ung og aktiv, men når du når middagshøyden, eller av en eller annen grunn blir forhindret fra å være i fysisk aktivitet. Da sitter du der i hamburgerbrød-, pizzabunn-, boller- og kakehelvetet og spiser deg sakte, men sikkeret både fet og syk!

Bygge om hjernen
En ting er å velge riktig mat og være flink, men du kommer ikke langt på lavkarbo dersom du tenker på det som en slankekur. Du må rett og slett gå i deg selv og «bygge om hjernen din» til å bli mer glad i å spise riktig sammensatt mat. Du må lære deg til å tenke på ost og kremfløte, egg og bacon når du blir sulten. Du må glemme de små praktiske problemene som: hva skal man legge pålegget på? Du trenger egentlig ikke noe annet enn en asjett til å legg pålegget på. Så kan du kose deg med kokt egg med litt agurk og en liten bunke salamipølse, for eksempel, og gjerne med en dæsj majones – ekte selvsagt! Da får du masse fett, tilstrekkelig med proteiner og bittelitt karbo (agurken), og vil garantert holde deg mett lenge!

La karbohydratene ligge igjen
Når du får mat servert er det bare å la karbohydratene ligge igjen, er du på restaurant ber du om å slippe potetene, men få litt mer bernaise-saus, eller ost til. De fleste er svært velvillige når det kommer til stykket, husk de selger matopplevelser, og må finne seg i at folk har ulike behov.

6 responses to “Lavkarbo er ingen slankekur, men en livsstil!

 1. Hei
  Jeg har akkurat startet på et lchf-kosthold, nettopp for helsen skyld. Jeg plages med smerter og betennelser i muskler og ledd, og har lyst til å teste om et slikt kosthold kan ha en positiv effekt på mine plager – har lest at det kan ha det. Om jeg går noen kilo ned i vekt, ja, så ser jeg på det som en kjempebonus (er ikke vledig overvektig; 61 kg, men kan gjerne gå ned ca fem kilo). Synes det er veldig greit å forholde seg til denne kostholdsfilosofien og ser at det det representerer en matfilosofi jeg meget vel kan leve med.

  Kjempeflott og interessant blogg du har; legger meg til som følger.

  Ha en fin dag videre.
  Mvh
  Janna

 2. OOOppps… kunne visst ikke legge meg til som følger…;-)

 3. Hei. Er så glad for at jeg oppdaget bloggen din.. Jeg starter opp for fullt med lavkarbo 1 august, og trenger både tips og råd. For ikke nevne noen gode oppskrifter også kanskje;). Har allerede lagt deg til bloggrollen min, for her inne må jeg følge med;)

  Har du gode oppskrifter på lavkarbobrød? Har forsøkt en jeg fant på nettet, men den smuldret opp veldig fort.. Den var ikke veldig god på smak heller, men det er jo min mening da;).

  Fin kveld videre;).

  Mvh Marilinn

 4. lisbethfalling

  Det ligger en oppskrift på lavkarbobrød her inne – søk på lavkarbo, eller karbohydrater, så finner du den. Jeg har nok modifisert den litt og lager et litt tørrere brød ved bl.a. å tilsette Bakepro som er et proteinpulver du får kjøpt i helekostforretninger. Da får du liksom litt mer «mel» i brødet, og det virker fastere.

  Ellers baker jeg dette brødet ganske sjeldent, hemmeligheten er å gjøre seg helt uavhengig av brød, men jeg vet at det kan vær vanskelig.

 5. Sååå enig med deg! (har også tatt av 15 kg på denne måten) Men tror det kommer til å ta ååååår før allmennheten skjønner «greia» med lavkarbo.. gammel lærdom om kolestrol, fett osv. sitter dypt forankra, ihvertfall hos elder generasjoner, det er jo «virkeligheten» for dem 🙂

 6. Tilbaketråkk: Kari Jaquesson jager ekstremt fete opp av sofaen! | Lisbeth Fallings Blogg

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s