BOKOMTALE: Stieg Larsson – Menn som hater kvinner – en utrolig god bok!

Stieg Larsson kan betegnes som litteraturens James Dean! Han rakk å skrive tre kriminalromaner før han brått døde av hjerteinfarkt! Bøkene omtales som Millenniumtriologien, og har allerede fått kultstatus. 

Det er utrolig trist at en så talentfull forfatter skulle gå bort i sin beste alder, og faktisk før han selv fikk oppleve at den første boka kom ut og den etterfølgende, utrolige suksessen.

Fantastisk spennende 
Menn som hater kvinner er en fantastisk spennende historie der kriminalsjangeren får en ny vinkling og dybde. Kort fortalt starter historien med at en kjent finansjournalist, Mikael Blomkvist, har blitt lurt til å skrive en falsk historie om en kjent finansmann. Historien blir publisert i tidsskriftet Millennium som Blomkvist er medeier i. Det ender med at Blomkvist blir dømt til fengsel og må betale en erstatning til finansmannen, etter en rettssak der han ikke en gang gjør forsøk på å forsvare seg.

Et forsvunnet familiemedlem 
I kjølevannet av rettssaken får Blomkvist en forespørsel om å ta et oppdrag for et aldrende overhode for et stort familiefinansimperium. Oppdraget er komplisert. Tilsynelatende handler det om å skrive familiens historie, men hovedsaken er å løse gåten om et forsvunnet familiemedlem. Hva Blomkvist, og etter hvert hans medhjelper, Lisbeth Salander, finner ut er ikke småtterier. Etter hvert fremkommer portretter av ondskapsfulle mennesker som mangler sidestykke, og skandaler som ikke tåler dagens lys.

Etterforskningsmetodene er også en sak for seg, der journalistiske metoder, bildebruk og hacking av data inngår som vesentlige verktøy. Det som gjør boka så utrolig god og spennende, er hvordan hovedpersonene er beskrevet med sine egne historier. Lisbeth Salander er min favoritt i så måte. En helt spesiell kvinne med helt utrolige evner og en mørk hemmelighet gjemt i sin fortid. Hun er definitivt en kvinne som hater menn som hater kvinner…

Ingen vanlig kriminalfortelling
Historien følger på ingen måte vanlige «regler» for kriminalfortellinger, men de virkelige skurkene får sine velfortjente straffer, om enn på mer uortodokse måter enn gjennom det offisielle straffesystemet. To manuskripter til om de samme heltene rakk Stieg Larsson å fullføre før han så tragisk døde. I tillegg er det funnet et fjerde uferdig manus på hans datamaskin.

De to neste bøkene som er utgitt heter: 
Jenta som lekte med ilden
Luftslottet som sprengtes

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s