BOKOMTALE: Drageløperen – en fantastisk roman av Khaled Hosseini

En gang i blant er man så heldig å få en perle av en bok i sine hender. En bok som er så sanseløst spennende, gripende og lærerik at du sitter tilbake med bankende hjerte når boka er ferdiglest! 

Handlingen er lagt til Afghanistan og USA. Tidsspennet går fra tidlig 1970-tall til vår tid. Det er en reise gjennom et ødelagt lands bitre krigshistorie spunnet sammen med enkeltmenneskers skjebner og liv.

Lykkelig tid på 70-tallet
Historien starter i en lykkelig tid tidlig på 1970-tallet i et finere strøk av Kabul. Amir vokser opp sammen med sin pappa Baba, en vellykket og rik forretningsmann med mange venner og stort kontaktnett. Amirs mor døde da han ble født.

Baba er klippen i Amirs liv, faren han elsker over alt på jord, men som Amir må kjempe for å få oppmerksomheten til. Amir mistenker at Baba ønsker seg en annen og tøffere sønn, og at han klandrer Amir for morens død.

Herrefolk og tjenere
Farens tjener, Ali, har en sønn som er jevngammel med Amir, Hassan. Hassan og Amir vokser opp sammen og er gode venner, men med den avstand at Ali og Hassan er hazarer og Amirs familie er pasthunere. Hazarene var tjenere og pasthunere herrefolk.

Hassans mor hadde forlatt familien kort tid etter at han ble født, og Amir og Hassan ble diet av samme kvinne. Ofte tenkte Amir at hans far var mer glad i Hassan enn i ham, fordi Babar var veldig glad i både Ali og sønnen Hassan.

Sjalusi
Amirs sjalusi fører til valg han gjør som skal forandre begge guttenes skjebne.

Baba og Amir rømmer til USA når russerne innvaderer Afghanistan. Etter noen år vender Amir tilbake for å finne Hassan. Han møter et ødelagt land og sin egen fortid og må stå til ansvar for sine gjerninger.

Fantastisk godt beskrevet
Luktene, støvet, forfallet og fattigdommen er så godt beskrevet at du føler det på kroppen. Og gråter over den, mens du husker de fine beskrivelsene av livet før krigene. Du vil gråte for et sønderskutt Afghanistan slik forfatteren skildrer det.

Beskrivelsene av Taliban og deres grusomme styre er hjerteskjærende. Talibans behandling av hazarene står ikke tilbake for nazistenes behandling av jødene. Det er ganske utrolig hvor liten oppmerksomhet dette har fått i mediene. Men kanskje blir vi helt hjernedøde etter en stund når ting males om og om igjen?

Jeg fikk i hvert fall god påfyll av kunnskap om både islam og Afghanistan ved å lese denne boka, i tilegg til en fantastisk historie om menneskeskjebner, livet, kjærligheten og døden.

Om forfatteren: 
Khaled Hosseini er selv vokst opp i Kabul i Afghanistan. Faren hans jobbet i det afghanske utenriksdepartementet og moren var lærer. I 1970 flyttet familien til Teheran, og i 1976 til Paris. Etter den russiske invasjonen i Afghanistan kunne de ikke flytte tilbake til hjemlandet og emigrerte derfor til USA. De var i utgangspunktet en velstående familie, men ankom USA uten noen av sine personlige eiendeler, og måtte leve på sosial støtte.

Khaled Hosseini utdannet seg til lege i 1993 som han også praktiserer som. I 2003 kom hans første roman, Drageløperen, som ble en stor suksess.

Khaled Hosseini: Drageløperen
Schibsted Forlagene AS 2006

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s