Designlampe til besvær

I en tidligere bloggpost omtalte jeg min designglampe fra Piet Hein. Den  kjøpte jeg på Futura, og gledet meg veldig til å få den hengt opp over kjøkkenbordet.

Det skulle vise seg å ikke bli så enkelt… Elektrikeren ristet på hodet da han så hva som lå i esken – der manglet det noen vesentlige ting.

En lampe kan ikke henge i ledningen
En lampe kan ikke (har ikke lov til) å henge kun etter ledningen. Det skal være en liten sak med to hull som bøyer ledningen i to, samt en liten kopp som skal dekke over opphenget. Det skal også følge med en rund skive med en krok til å henge lampen i. Ikke noe av dette lå i esken.

Da vi kjøpte lampen på Futura spurte vi spesielt etter om alt fulgte med  for å kunne montere den.  Ja, esken med lampen skulle være komplett svarte selgeren…  Men det viste seg altså ikke å stemme.

Belysning må monteres korrekt for ikke å være brannfarlig
Jeg er jammen glad vi har verdens beste elektriker til å hjelpe oss, vi liker at belysning skal monteres korrekt og på en brannsikker måte. Jeg tenker med gru på alle dem som har liten peiling på slikt og henger det opp slik de tror er riktig. Det er visst også slik at svært mange branner starter i elektrisk utstyr som ikke er korret montert, eller ikke har vært fulgt opp etter som årene går.

Retro-lamper
Vår desinglampe ble kjøpt i en trendbutikk som også selger brukte lamper. Det er forståelig at man ikke får med alle deler til en brukt lampe, og man bør være nøye med montering og tilkobling til strøm når man skal bruke eldre lamper. Da er det enda viktigere å ha kyndig veiledning og skaffe til veie alle deler som må til.

Vår Piet Hein-lampe var nyprodusert etter eldre design og burde hatt alle deler med i esken. Når den nå endelig er hengt opp er jeg svært fornøyd. Den er skikkelig stilig!

Jeg har sett mange bilder i de siste interiørmagasiner der det vises lamper med svarte ledninger om henger rett ned og bare i lampen. Dette er en farlig trend, men passer visst inn i såkalt industristil. Flere lamper er montert med svarte ledninger som også henger i buer fra lampa og bort til strømuttaket. Det synes ikke jeg er spesielt pent. Min Piet Hein-lampe har svart stoffledning, men fra den hvite boksen i taket er det montert hvit ledning, fordi taket er hvitt, og da passer det ikke med svart strek bort til strømuttaket. Og ledningen i taket er selvsagt lagt stramt opp mot taket i en plastskinne.

One response to “Designlampe til besvær

  1. Jeg har samme problem, har kjøpt samme lampe men fikk samme beskjed av elektrikeren som skulle henge den opp i dag. Hvor fikk du tak i delene for å henge opp lampen? På Futura eller andre steder?

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s