Å fotografere

Naturlig foto som ikke har vært i noe bildebehandlingsprogram. Knipset med Canon EOS 500D, og vanlig Canon kit-objektiv 18-55 mm.

Å fotografere er å se – akkurat på samme måte som å tegne – du må lære deg til å se motivet, og kjenne ditt fotoverktøy slik at du klarer å fange øyeblikket, motivet akkurat slik du ser det…

Med dagens avanserte digitalkamera kan vi bare knipse i vei og så etterbehandle bildet i Photo Shop, eller et annet avansert bildebehandlingsprogram. Det finnes snart ingen grenser for hvordan et bilde kan endres, forbedres eller manipuleres.

Et øyeblikksbilde tatt av en ivrig jente som leker på stranda om kvelden. For en dreven foto-behandler er det sikkert mye å ta tak i her, men jeg liker bildet akkurat slik det er.

Lei av jakten på stadig nyere og mer avanserte muligheter
Som ivrig fotoamatør leser jeg forskjellige blader og blogger om foto, og jeg må si jeg nå er blitt ganske lei av jakten på de stadig nyere og enda mer avanserte fotoapparatene, eller enda flere fantastiske og kompliserte funksjoner i bildebehandlingsprogrammene. Selv bruker jeg kun bildebehandlignsprogrammer til å ta utsnitt, eller endre filformat, og litt småsjusteringer som å fikse røde øyne, eller lysne litt dersom bildet er blitt for mørkt.

For mye tid går med til bildebehandling
Enkelte skikkelig dedikerte kan sitte i flere timer og dager for å behandle ett bilde på den mest kompliserte måte. Ja, jeg skjønner at det er fascinerende med muligheter, men det jeg ikke skjønner er at absolutt alt liksom må innom bildebehandling for å være noe verdt.

Behandlet i Photo Shop Elements 4.0 med Enhance, Auto Smart Fix.


I bladet ‘digitalfoto’, som jeg har abonnert på en tid, er det stadige tips om forbedringer av bilder og fiksing i programmer. De viser gjerne før- og etter-bilder. Ofte har jeg problemer med å se og forstå hvor forbedringen ligger. Noen ganger kan jeg til og med synes at før-bildet var bedre enn etter… Og da tenker jeg, er det noe galt med meg, eller med synet mitt siden jeg ikke oppdager den fantastiske forbedringen av bildet?

De digitale fotoapparatene blir stadig mer avanserte og mer nøyaktige. De hindrer risting, du kan velge i et hav av programmer for ulike motiver – du trenger snart ikke å tenke selv lenger… Du rekker nesten ikke kjøpe en ny modell før neste utgave er utviklet og er enda bedre og har enda flere finesser. Og i tillegg kommer det stadig flere og avanserte oppgaver som kan utføres i bildebehandlingsprogrammene – og dette koster selvsagt MYE penger.

Jeg vil bruke tiden på å fotografere
Så selv om blader og nettsteder stadig skriver om nye produkter og enda mer avanserte apparater, så biter det ikke på meg mer. Jeg vil bruke tiden min på å skape mine egne bilder (les: bruke tiden på å fotografere), og nå har jeg også kjøpt meg gamle analoge speilreflekskameraer og skal prøve meg litt med film igjen – det kan bli spennende.

6 responses to “Å fotografere

  1. Det var kjempeinteressant lesing!:) Jeg elsker jo selv å ta bilder, men vi har ikke så bra fotoapparat. Vi har et digitalkamera, og før vi rekker å trykke på knappen kan det være for sent!:)
    Ønsker deg en kjempefin onsdag!:)

  2. Härligt! Du skriver precis vad jag tycker. Vi har huset fullt av digitala kameror, min man och mina söner pratar bara om bländare och iso och vitbalans och läser tidningar och fixar med Elements. Jag tar bilder och gör lite fix med Picasa. Det räcker för mig. Ofta tycker jag bilderna inte vinner på att fixas så jag är helt enig med dig. Skulle vara kul att leka med film igen…

  3. Du får kjøpt flotte filmbaserte speilreflekskamera til lave priser. F.eks. NOK 500,- for Canon EOS 300 som ble produert på nitti-tallet.

  4. Behöver inte köpa någon kamera för film. Vi har flera stycken mycket bra gamla Nikon i huset så det är bara film som saknas – och så ett ställe att få filmen framkallad då… Men ser att FotoVideo säljer film igen så det ska nog ordna sig

  5. Alt utstyret man «må» ha kan ta nuven av hvem som helst. Det beste kameraet er uansett det du har med deg. Man trenger ikke fancy kamera for å ta bra bilder. Et meget beskrivende sitat sier: «Buying a Nikon doesn’t make you a photographer. It makes you a Nikon owner.» Når det gjelder etterbehandling så er det for meg som regel om å gjøre å skape en stemning. Noen ganger etterbehandler jeg mye, andre ganger ikke i det hele tatt. Kommer helt an på hva bildet skal fortelle. Uansett så er det viktigste å ha det gøy med det man gjør. Lek, eksprimenter og bryt alle regler.

  6. Du får både kjøpt og framkalt film hos Japan Photo og Foto Knudsen.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s