En inspirasjonsbok for skolefolk

Boka ‘Riktig rektor?’ er en fargerik inspirasjonsbok for skolefolk. Hovedpåstanden i boka er at bare skolen har riktig rektor – les: en inspirerende og begeistrende rektor, så vil ditt barn få en bra skolegang.

Bokas undertittel er ‘Sjansespillet som avgjør ditt barns skolegang’. I en tid med mye kritikk mot skolen og med fokus på barn og ungdom som ikke fikser skolen, er denne boka et positivt innspill. Her er det mange suksess-rektorer som er intervjuet. De forteller oss hva de har fokusert på og hvordan de leder sine skoler og begeistrer sine medarbeidere – lærerne.

Lærere med bortlæringsvansker
«Det finnes elever med lærevansker, men det finnes nok mange flere lærere med bortlæringsvansker.» Dette sier Lars Grytbakk, veilder for barn med lese- og skrivevansker. Sitatet er hentet fra bokas første kapittel. Bokas seks første kapitler beskriver skolen slik forfatterne opplever den, og de kommer med råd om hvordan man kan jobbe fram et godt lederskap.

Fokus på skoleledelse
Forfatterne av boka Jon Morten Melhus og Pernille Dysthe setter fokuset på skoleledelse, og hevder at gode rektorer skaper gode skoler. Gode rektorer involverer, motiverer og utvikler lærere og elever til oppsiktsvekkende resultater, er deres postulat.

Jon Morten Melhus er rådgiver, forfatter og foredragsholder med fokus på motivasjon og ledelse. Han er spesielt opptatt av begeistring som konkurransefortrinn.

Pernille Dysthe har tidligere gitt ut en selvbiografisk bok  om hvordan det er å vokse opp med ADHD.

Elleve rektorer med suksessprofil er intervjuet. De forteller om sine metoder og sin måte å lede sine skoler på. De har ulike vinklinger og ting de vektlegger, og her er det mye inspirasjon til andre rektorer som ønsker å lykkes med å lede sine skoler og få sine lærerer til å yte slik at læring kan skje på beste måte.

Gamlebyen skole
«Hun er rektor på skolen ingen vil ha», står det skrevet om Karin Eger som er rektor ved Gamlebyen skole. Skolen hennes har elever med bakgrunn fra 25 land, og de snakker over 40 forskjellige språk. Likevel skårer Gamlebyen skole over gjenomsnitet for Oslo-skolene når det kommer til lesing på norsk. Les og lær om hennes erfaringer.

Ung og svært glad i skolen
Hun var svært ung da hun begynte å undervise, hun var 25, og underviste damer på 51. Bare etter et halvt år begynte hun å tenke  på skoleadministrative oppgaver, og fant ut at hun likte å ta ansvar. Da hun var 38 år ble hun rektor på Horten videregående skole. Hun tror hun var en av de yngste kvinnelige rektorer i Norge. Lisbeth Eek Svensson mener at en rektor må bære rollen som pedagogisk leder og vektlegge både elev- og medarbeiderperspektivet. En leder skal lede og oppnå resultater gjennom andre, mener hun.

Riktig rektor? har intervjuet suksessrike rektorer med ulikt ståsted, og som bruker ulike metoder for sin ledelse. Felles for dem alle er at de ser positivt på sin lederoppgave, de begeistrer og oppnår gode resultater.

Denne boka bør leses av alle som jobber i skolen og som ønsker at nettopp sin skole skal bli den beste.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s