Mitt rasekatt-stamnavn «av Rubicon»

_MG_5365-1234

Japan av Rubicon, SOM a – blå somali

Di Rubicone er en elv i Italia, den elven Cæsar måtte over for å erobre Roma. Mitt stamnavn ble registrert i FIFe og NRR i 1976, derfor kan jeg fortsatt bruke «av Rubicon» uten landskode.

Mitt stamnavn ”av Rubicon” ble registrert og godkjent i av NRR og FIFe i 1976. Jeg hadde ført opp tre navn på søknaden, med Rubicon som nummer en, de to andre alternativene var Fanitullen og Tussilago.

Den gangen hadde vi ikke landskode i tillegg til navnet, og vi kunne velge å bruke stamnavnet enten foran eller etter kattens egennavn. Det var veldig vanlig den gang å sette stamnavnet etter kattens egennavn. I FIFe står mitt stamnavn kun oppført som Rubicon, slik at jeg kunne nok velge om jeg ville brukt «Rubicons», eller «av Rubicon».  Det siste ble valgt og jeg har oppdrettet mange vakre rasekatter som heter «av Rubicon».

Suffiks
Det å sette navnet etter kattens egennavn kalles for suffiks. Står det foran heter det prefiks. Muligheten til å bruke suffiks ble fjernet i NRRs lover for noen år siden. Alle som søker og får godkjent et stamnavn i NRR i dag må bruke det foran kattens egennavn, og i tillegg må de bruke landskoden som i NRR er NO*. Landskoden skal alltid følge stamnavnet når det publiseres i kataloger elller andre steder. Mange norske stamnavn har også følgende landskode: (N). Denne landskoden ble brukt før man innførte NO*. Alle har rett til å bruke sitt stamnavn i henhold til slik det historisk ble godkjent i sin tid. Derfor kan jeg fortsatt bruke «av Rubicon» uten landskode.

Hvorfor Rubicon?
Navnet Rubicon dukket opp fordi jeg på den tiden leste en roman av Agnar Mykle som het Rubicon. Den handler om en ung mann som reiser fra Norge sommeren 1939 på motorsykkel, ferden går gjennom Danmark og Tyskland til Frankrike. Den unge mannen observerer stemningen rett før andre verdenskrig bryter ut.

Siden fant jeg ut at ”di Rubicone” er en liten elv i Italia i nærheten av Roma. Det var denne elven Cæsar gikk over med hæren sin for å ta Roma i år 49 før Kristus. Det å gå over sitt Rubicon er siden blitt et begrep som betyr å ta en viktig beslutning. Cæsar skal ha sagt: alea iacta est – terningen er kastet!

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s