Mjødurt

På denne tiden er sommeren på sitt beste og frodig når det gjelder vekster. Kornet på åkeren vokser seg sterkt og fint, og rundt om vokser det også andre ting som tilsynelatende bare er ugress.

Mange vekster og planter ble tidligere benyttet både i matlaging og som medesinplanter. Hva vet du for eksemepl om Mjødurt? Det er en vakker plante av rosefamilien som vokser vilt på litt fuktige plasser. Du kan lage saft av mjødurt, eller drikke den som te. Lager du te av friske blomster så virker den som en hodepinetablett.

«Mjødurt er en flerårig urt som kan bli opptil 1,5 m høy. Grunnbladene har 3-5 par store sidesmåblad og et stort og trefliket endesmåblad. Plantene har i tillegg mange store stengelblad. Alle bladene er grovtakkede og lysere på undersiden enn på oversiden. Blomstringen skjer fra juni til september, og de små kremgule og velduftende blomstene (har en mandellignende duft) sitter i tette og ujevne topper. Fruktene er ca. 2 mm store, vridde smånøtter

Planten har mange egenskaper som kan brukes for forkjellige plager, men viktigst kanskje for fordøyelseplager. Den var også i sin tid opphavet til oppdagelsen av aspirin. Du kan lese mer om dette på Urtekildens planteleksikon.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s