BOKOMTALE: Zlatan, fattiggutten fra Rosengård som ble fotballikon!

Historien om Zlatan er en moderne Askepotthistorie fra virkeligheten. Boka «Jag är Zlatan» sitter som en knyttneve i brystet på deg. I et rått og usminket språk forteller han deg hvordan det er å gå fra å være en fattig liten dritt til å bli kjøpt for  85 millioner fordi han er et helt unikt fotballtalent!

Zlatans liv og karriere er guttedrømmen som ble virkelighet. Fra å være en av gutta i slummen i Rosengård utenfor Malmö greier han å kjempe seg fram og får en plass på Malmö FF.

Underskriftskampanjer for å få han vekk fra laget
Til tross for sitt unike fotballtalent er det en kamp for å bli godtatt. Han opplever at foreldrene til de andre fotballspillerne har underskriftskampanje for å få han vekk fra laget. De mener han er for egenrådig, og dribler seg bort og er ingen lagspiller… Han passer ikke inn i deres verden.  Og sannheten er jo at Zlatan kjenner ikke noen annen verden enn Rosengård før han blir 17 år, først da beveger han seg utenfor Rosengård.

Forstår ikke det svenske
Han forstår ikke det svenske. Det er vanskelig å takle de svenske guttene han spiller på lag med. Da han starter på gymnaset tenker han at han skal bli like kule som dem, men som han selv sier i boka: Det lyste Rosengård av hele meg! Det var som et skilt.»

Zlatans usminkede fortelling om sitt opphav og barndom er gripende. Faren var fra Bosnia og moren fra Kroatia, de skilte tidlig lag og Zlatan vokste opp delvis hos moren og faren.

Fattigslige kår
Det kunne være harde tak og vanskelige forhold med en far som stort sett drakk når han hadde fri. Zlatan levde for fotballen, og overlevde fordi han ble tøff. Når han kom sulten hjem til faren og fant kjøleskapet fullt av øl, men ikke noe mat, måtte han klare seg på et vis, og spiste mang en gang spaghetti med ketchup som eneste måltid.

Fortellingen om en fattig far som kjøpte seng til gutten sin, men ikke hadde råd til transporten hjem, er også ganske spesiell. Han bar senga på ryggen hjem fra IKEA. Farens deltakelse var nærmest borte i guttedagene, med unntak av at han kunne stille opp en gang i blant når han følte at Zlatan ble urettferdig behandlet.

Faren blir hans største fan
Først da Zlatan begynte å bli en kjent forballspiller snudde det, og faren ble hans største fan, og samlet alt han kom over av avisutklipp, og trofeer.

Zlatan ender opp som en av Europas beste fotballspillere, og blir solgt mellom de  store kubbene til svimlende summer, og han blir etterhvert en velstående mann med forkjærlighet for råe biler. Han blir også kjent for tøffe uttalelser og en ganske egenrådig spillestil. Han blir både elsket og hatet av fotballfansene, og skaper ofte store overskrifter.

Selv for en som ikke er spesielt inteessert i fotball er det fascinerende å lese om spillet mellom trener og lag, og spillet mellom klubbene for å kjøpe de beste spillerne. Fotballen er litt av en business!

Zlatan i den svenske landslagsdrakten. Han sier at han må pugge hvis han skal synge den svenske nasjonalsangen under sommerens EM. Foto Scanpix

Nordens beste fotballspiller
Zlatan Ibrahimović ble kåret til nordens beste fotballspiller i sesongen 2005/06. Han har også blitt kåret til årets spiller og årets utøver i Sverige, samt uttatt til «årets lag» av UEFA i 2005.

  • Serie A-mester tre ganger
  • Italiensk mester (Lo Scutteo) 2007 og 2008 med Inter, og med AC Milan (2011)
  • Radiosportens Jerringpris 2007
  • Vinner av Serie A 2005 og 2006 med Juventus (men laget ble fratatt disse titlene på grunn av Serie A-skandalen i 2006)
  • Italiensk supercupmester 2006 med Inter
  • Nederlandsk seriemester 2004
  • Nederlandsk cupmester 2002 og 2004
  • Spilt åttendedelsfinale i VM og kvartfinale i EM med Sverige
  • Spansk Seriemester (2009) og (2010) (Barcelona)

Originalutgaven av Jag är Zlatan ble gitt ut på Albert Bonniers Förlag i stockholm i 2011. Zlatan Ibrahimović har fortalt sin historie til David Lagercrantz.

Den norske utgaven av boka
Den norske utgaven av boka om Zlatan er utgitt av det lille norske forlaget Font. Utgivelsen av boka ble en økonomisk opptur for forlaget som solgte 28.000 eksemplarer på 6 uker. De hadde tatt høyde for et opplag på 5.000. Bokutgivelsen viser seg å ha stimulert barn og unge til å lese. Det meldes om strømmer av fotballinteresserte gutter og jenter som vanligvis ikke leser bøker, men denne boka vil de lese!

Om 100 år er Messi glemt, mens Zlatan er den man snakker om!

ENSOM MAJESTET: Zlatan Ibrahimovic feirer straffescoringen mot Roma 24. mars 2012. Han har nå 22 scoringer på 23 ligakamper denne sesongen, og mener formen har vært «mer enn perfekt». Foto: Ap

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s