BOKOMTALE: Triologien om Evv Lushon er en troverdig og forferdelig framtidsvisjon

Forfatteren B. Andreas Bull-Hansen ble først kjent for seks-bindsverket «Horngudens tale» som ble tiljublet av fantasy-elskere og er oversatt til flere språk. Han havnet derfor fort i båsen fantasy-forfatter, men han har absolutt veldig mye mer å by på. 

Triologien om Evv Lushon er en troverdig og forferdelig framtidsvisjon som starter mange år etter den tredje verdenskrig. Vi møter et ødelagt samfunn der genmanipulerte vesener er dagligdagse og kannibalisme er et must for å overleve. Historien avsluttes i 2134.

Unik fortelling om et framtidig skrekkscenario
Forfatteren B. Andreas Bull-Hansen har skapt en unik fortelling om et skrekkscenario i framtiden som er svært troverdig. Man merker forfatterens solide kunnskaper, men det er fortellerstilen som gjør dette til bøker en ikke klarer å legge fra seg. Han har bl.a. utviklet et helt unikt slangspråk som er en blanding av norsk og engelsk. Mange ord er forkortet eller sammentrekt. Det er absolutt ikke utenkelig at et slikt språk kan utvikles under liknende forhold.

Triologien består av følgende bøker: 
Lushons Plater (2004)
Anubis (2006)
Evercity (2007)

Lushons Plater 
I Lushons Plater blir vi kjent med hovedpersonen, Evv Lushon, som er en hybrid mellom menneske og dyr. Han har dyrepoter, pels på kroppen og et hundeliknende ansikt. Inni seg er han menneske, føler og tenker som et menneske, men i tillegg har han dyrets jeger- og dreperinstinkter. Han er halvt anubis og halvt menneske. Han er en såkalt nattjeger fordi han ser best i nattlys.

DNA-sammensetningen som er utgangspunktet for anubisrasen er svært motstandsdyktig mot sykdommer, sår og infeksjoner leges mye fortere enn hos et menneske. Før krigen utviklet menneskene denne dyriske rasen ved hjelp av genmanipulasjon, hvor bl.a. ape-, katte-, ulve- og menneskegener ble blandet. Hensikten var å lage en uredd krigerrase uten følelser som gikk i fronten. Anubisrasen ble sterk og krigersk, men likevel ikke uten følelser. Etter krigen paret gjenlevende menneskekvinner seg med nattjegere for å få beskyttelse, slik ble det født flere hybrider.

Vi møter Evv lenge etter den tredje verdenskrigen som foregikk i 2053. Atombomber ble sprengt og miljøet og sivilisasjonen ble ødelagt. Etterpå ble det «sjuårsvintre», ozonlaget ble ødelagt og solen dreper alt den skinner på. De overlevende må leve skjult under jorden om dagen og jakter på hverandre om natten. Kanibalisme er den eneste måten å overleve på. Rase- og klan-krigene herjer.

Handlingen er lagt til Osh Lo (Oslo). Evv er en av få nattjegere som har overlevd og er tatt til fange av en menneskeklan som holder til under jorden i Oslos gamle T-banenett. Han sendes ut om nettene for å drepe og skaffe kjøtt.

Anubis 
I Anubis, som er andre bok, er Evv på flukt gjennom et ødelagt Europa med et spedbarn på brystet. Han blir tatt til fange et sted nede i Tyskland og møter flere av sin egen rase. Han møter også kjærligheten, og må forsere de utroligste farer for å overleve.

Vi får mer bakgrunnsstoff om krigen og sivilisasjonens fall. Det var religionskriger som utløste det hele, og det er muslimene som nå hersker og hevder sharialover nådeløst. Nattjegere som Evv brukes som gladiatorer i lystspill der de må drepe hverandre.

Situasjoner og hendelser er utrolig godt beskrevet og man sitter og biter negler av spenning under lesningen. Man får også stor sympati for nattjegerne og deres venner «gennerne» som er mange rare avarter av menneskenes geneksperimenter før den tredje verdenskrigen.

Evercity 
Den siste boka handler mye om krigen mellom muslimene og nattjegere/gennere. Evv har klart å rømme fra en nådeløs shariastraff og nattjegere og gennere har samlet seg fra hele verden for å nedkjempe muslimenes verdensherredømme. Hendelsene har flyttet seg østover til Balkan og Russland. Noen store byer som Moskva og St. Petersburg er bebodd av muslimske stammer.

For Evv er drømmen om fred og et liv med sine kjære en altoppslukende tanke der han som General Lushon leder sine styrker mot menneskenes talløse overmakt.

Til ettertanke
Jeg har ledd mye og grått en del gjennom lesningen av disse tre bøkene. Jeg har fått mange tanker og ideer om hvor skjør vår tilværelse egentlig er. Jeg har fundert mye over hvor lite vi egentlig vet og skjønner om hva som kan bli resultatene av vår forskning, våre handlinger, levesett og politiske vedtak. Ikke minst har jeg tenkt mye over de konfliktene vi opplever i verden i dag, og hvor lett det er for noen få gærninger å gjøre ting som kanskje vil skade menneskeheten og vårt livsmiljø på en måte som er helt uopprettelig.

Demokrati og menneskeverd er faktisk en «moderne» oppfinnelse som bare har gode levekår der det er velstand og ressurser til å ta vare på alle.

På en mesterlig måte har B. Andreas Bull-Hansen beskrevet en tenkt framtid som er skremmende og troverdig.

Her er link til forfatterens hjemmesider: http://www.bull-hansen.com/index.php?page=main

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s