BOKOMTALE: Italienske sko (Henning Mankell)

Dette er en spesiell bok og ganske anderledes enn andre bøker fra Mankell, som jo er mest kjent som krimforfatter.

En eldre mann lever alene på en øde øy i den svenske skjærgården. Sammen med katten og hunden sin har han lagt opp til et glemselens vaneliv med notering av værforhold i loggboka si, og isbading om morgenen.

Levd 12 år alene på øya
Det er bare Jansson, postmannen, som kommer på jevnlige besøk med posten. I 12 år har Fredrik levd alene på øya han arvet etter besteforeldrene sine. Han har tidligere vært lege, men sluttet etter en fatal feil som ødela en ung kvinnes liv.

En dag skjer det noe uventet. Fredrik oppdager en sort prikk der ute på isen. Den kommer nærmere og han ser at det er en person med en rullator! Det viser seg å være Harriet, hans ungdoms elskede som han svek ved å reise til Amerika uten å si i fra.

Harriets besøk og deres gjenforening fører til flere merkelige hendelser som endrer Fredriks liv.

Mankell beskriver ensomheten i pakt med naturen og dveler ved valgene som avgjør og endrer menneskers liv. Dette er godt skildret. Elementene i boka er interessante, men ganske springende, og det er temmelig opplagt hvordan historien vil utvikle seg. Den spenningen en er vant med fra andre av Mankells bøker, f.eks. Dyp, er dessverre fraværende. Men dette er vel også ment fra forfatterens side å være en mer poetisk skildring av livet i sin enkelthet og kompleksitet. Det poetiske når dessverre ikke opp, men boka er leseverdig.

Henning Mankell:
Italienske sko
Gyldendal 2006

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s