Stoler designet på femti- og sekstitallet

Teddy Bear fra 1954. Designet av Hans J. Wegner. Denne stolen er i produksjon dag og koster rundt 90 000. Brukt kan du få den til ca 25 000 ifølge Bonytt.

 

Stoler er dagligdagse ting vi sjeldent tenker over, bare setter oss ned… Det finnes utrolig mange varianter av stoler, noen er blitt legendariske, andre er gått i glemmeboken.

Femti- og sekstitallets design er komme på moten igjen. Noen modeller er i nyproduksjon, mens andre må du lete etter hos brukthandlere, eller på loppemarked.

Rastad & Rellings Tegnekontor
Dansk design var svært kjent på denne tiden, men også i Norge hadde vi flinke formgivere som skapte stoler som ble svært populære. I første nummer  av «Samler & Antikkbørsen» i år presenteres en interessant artikkel om Rastad & Rellings tegnekontor i Oslo som hadde sin virksomhet mellom 1943 og 1983. Det var et av Norges ledende kontor for møbeldesign etter krigen, og har formgitt flere legendariske møbler, spesielt stoler.

Blinken
En av bestselgerne fra Rastad & Relling var «Blinken». Den kom i 1956 og ble produsert av Hjellegjerde Lenestolfabrikk.

Blinkens forbein var sammenføyet med det diagonale bakbeinet som fortsatte opp til armlenet, som igjen fulgte den bueformede ryggen. Dette gir stolen et elegant uttrykk som også ble kopiert i andre stolmodeller.

Jeg antar det det fortsatt finnes mange slike stoler i de tusen hjem som fortsatt er i bruk.

Kaminstol fra Rastad & Relling. Den er i teak og skinn og har pute i stoff.

 

Kaminstolen
Rastad & Rellings såkalte kaminstol er også en artig og stilig stol som ikke tar så mye plass. Den ble laget i ulike varianter. Den ble også kalt for Krysset eller Krysstolen.

Dersom du skal rydde i gamle hus, eller leiligheter, så ikke kast gamle stoler, averter dem på finn.no. Du kan få gode priser for dem, om den rette kjøperen dukker opp!

En annen utgave av Kaminstolen.

Dette er en ny stol med klare spor tilbake til 1960-tallets design.

Bord og stol fra Rastad & Relling til salgs på Blomqvist nettauksjon.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s