Madame de Pompadour

452px-Madame_de_PompadourMadame de Pompadour (1721 – 1764) ble 42 år og fire måneder gammel, men klarte gjennom et forholdsvis kort liv å få stor makt og innflytelse i Frankrike. Hun kom fra et velstående, borgerlig hjem og en innflytelsesrik familie. På den tiden var Frankrike et svært klassedelt samfunn med klare regler for hvilke familer som kunne omgås hverandre og hvem som fikk delta i hofflivet i Versailles.

Jeanne Antoinette Poisonne var  hennes opprinnelige navn. Tittelen Madame de Pompadour fikk hun etter å ha kjøpt et geveskap. Hun ble siden adlet under dette navnet.

Som ung var Madame de Pompadour  svært vakker og omsvermet. Hun fikk en god utdanning og ble etterhvert gift med en passende ektemann (som hun formelt var gift med til sin dødsdag), men det er som Kong Ludvik XV’s elskerinne hun er mest kjent. Hun bergtok kongen som ble hodestups forelsket i henne og tok henne til sin offisielle  elskerinne. Da var hun 23 år og han var 33. Kongen var en svært ensom og innesluttet mann til tross for alle mennskene han omga seg med ved hoffet. Det sies at han ikke likte å se nye ansikter og likte seg best sammen med noen få fortrolig.

Madame de Pompadour ble hans store kjærlighet og ga livet hans et nytt innhold. Til tross for at hun var en vanlig kvinne fra borgerskapet klarte hun å få kongen interessert i seg. Samtiden beskrev henne som svært vakker og intellignet.

madame_pompadour_

Hun skal ha hatt helt spesielle øyne som det ikke lot seg gjøre å gjengi korrekt på portretter.

Kong Ludvik XV var på denne tiden en stor og flott mann som også ble beskrevet som en vakker mann. De to ble svært forelsket i hverandre og måtte navigere gjennom et sett av regler og moralnormer for hvordan de kunne tilbringe livet sammen. Det var akseptert at gifte folk hadde utenomekteskapelige forhold, både blant borgerskapet og de adelige. Det var viktig å være korrekt gift selv om man hadde en elsker.

Madame de Pompadour fikk flytte inn på Versailles i en egen leilighet med en egen inngang til kongens leilighet. Etterhvert fikk Madame de Pompadours tanker og meninger stor innflytelse på hofflivet i Versailles. Hun bestemte det meste, samtidig som hun kjøpte og bygde flere slott der hun innredet etter datidens mote. Hun er særlig kjent for rokokkostilen.

Hun fikk også stor inflytelse på Frankrikes politikk. Det sies at hun i noen år i praksis fungerte som Frankrikes statsminister. Ofte måtte hun gå i bresjen med upopulære bestemmelser, fordi kongen vegret seg. Hun må ha vært en svær intelligent og klok kvinne som gjennom lang tid fikk den inflytelsen hun hadde. Det var vanlig at kongen kastet ut sine elskerinner etterhvert som han gikk lei av dem, og så skaffet en ny som fikk leve i pomp og prakt ved hans side på slottet. VisBildeServletMen det merkelige er at han ikke gjorde dette med Madame de Pompadour. Da hun og kongen sluttet å ha seksuell kontakt fikk hun likevel bli, selv om kongen fikk nye elskerinner. Hun sto nok også bak valget av nye damer, og styrte det slik at ingen andre kvinner fkk innflytelse over kongen. Det var Madame de Pompadours selskap kongen søkte til middager og kveldskos.

Herman Lindquist har skrevet en svært lettlest og interessant biografi om Madame de Pompadour som utkom i 2009. Der beskrives det outrerte og spektakulære livet ved hoffet i Versaille og hvordan datiden så på forholdet mellom Kong Ludvik XV og Madame de Pompadour. Den kan leses som en spennende roman og anbefales på det sterkeste.
Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s