Muligens ble begrepet ”det gode liv” til på 1960-tallet. Denne tiårsperioden framstår som en frodig sukkerromantisk periode når man titter tilbake på blader, film og bøker fra denne tiden. Alt startet på en måte i 1960-årene.
Norge var gjenoppbygd etter krigen, velferdsordninger var i ferd med å ta form, folk hadde god økonomi. Fra 1964 ble det innført fire ukers ferie. Det daglige liv og hushold var i ferd med å forenkles, og folk fikk bedre tid til dyrke seg og sitt.
Motorisert ferie
I 1960 ble salg av personbiler frigitt. Det var ikke lenger nødvendig med et tungvint byråkrati for å skaffe seg bil. Fra denne perioden stammer også det geografene kaller for båndbebyggelse, tettsteder som oppsto ved trafikkerte veier. Det var bebyggelse som hadde nær sammenheng med økningen av privatbilismen.
Bilen ble allemannseie og en ny feriekultur oppsto. Bilen åpnet nye muligheter for mobilitet og valg av feriemål. Det er tydelig vektlagt i bilreklamer fra denne tiden; bilene er avbildet i naturskjønne omgivelser gjerne med en familie som koser seg med matkurv på et teppe i det grønne ved siden av.
Det å reise på campingferie ble populært, enten med telt eller også campingvogn. Det oppsto et marked for ferie- og campingrekvisita. Og Distriktenes Utbyggingsfond opplevde en enorm pågang ved etablering av campingplasser på 1960-tallet.
Reklamen og bildene fra denne perioden viser den lykkelige firebarnsfamilie på reise i komfortable biler med smart oppakning og mange smarte greier som propanapparat, reisekjelesett, kofferter med plastikkservise, glass og bestikk, reiseradio med mulighet for platespiller dersom den ble snudd, selvsagt kun til singelplater, men dog – en flott oppfinnelse for sin tid. Man hadde campingsenger, campingstoler og campingbord.
Det ble utviklet mange snertne teltmodeller med to rom og fortelt i sterke farger som orange, blått og grønt. Ja, telt- og campinglivet var bildet på det harmoniske og flotte familieferieliv. Mor med tupert hår og rosa, eller sort liten sløyfe foran på hårtoppen og i kort kjole med feriestekepanna i hånda, far med snadde og fiskestang, Lillegutt med småbiler og Veslejenta med sløyfe i håret lekende med en ball.
Tenåringene med hestehale i stripete trøyer og bermudashorts dansende på gresset til reiseradioens Beatleslåt ”She loves you”.
Selskapsreiser
De dristige og med kanskje noe bedre råd reiste til Syden.
– En junidag i 1959 stod en gruppe forventningsfulle passasjerer ved Kirkeristen i Oslo og ble ønsket velkommen av Erik Myhre. De skulle være med på Norges første chartertur. Norrønafly fløy dem fra Fornebu til Mallorca. Flyet var av typen Convair og hadde tidligere tilhørt dronning Elizabeth. De 35 passasjerer var deltagere på den første helnorske selskapsreise med fly til Syden. Syv og en halv time senere landet flyet på Aeropuerto de Palma de Mallorca etter en mellomlanding i Sveits.
– Tidlig på 60-tallet var vi først ute med charterreiser til Hellas. Rhodos var det første greske reisemålet vi lanserte. I 1964 var årets store nyhet charterreiser til ”Atlanterhavets mest berømte tvillingpar”, Gran Canaria og Tenerife. Det få vet i dag, er at Kanariøy-turene kom i gang som et samarbeid med Vingresor, Sveriges eldste selskapsreise-arrangør, som også var Skandinavias største arrangør av selskapsreiser. Gjennom dette samarbeidet kunne Saga Tours tilby reiser direkte fra Oslo via København til Hellas, Kanariøyene, Alassio samt cruise i Middelhavet – alle kvalitetsturer som ble lansert under navnet Saga Tours/Vingresor. På flysiden samarbeidet vi med Braathens SAFE og SAS/Transair. Dette samarbeidet varte kun kort tid, og er nok en overraskelse for dem som hører det i dag, står det å lese på Saga Solreisers hjemmeside.
Hvermansen fikk gjennom slike tilbud muligheten til å reise til varmere land på badeferie, spise og drikke billig og oppleve eksotiske steder. For mange var dette selve drømmen.
Minnene fra turene ble gjenfortalt i fargefotos fra polaroidkamera som også var en nyvinning på 1960-tallet. Merkverdige og billige suvenirgjenstander ble etter hvert samlet i de tusen hjem.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.