Nydelig, feilfri Sissel tekanne!

I går kom det flere pakker til meg. Det gjør gjerne det om man er litt ivrig og byr på QXL… Lykke; se den feilfrie lekre, lyseblå tekanna i Sissel dekor fra Figgjo!

Sissel-serviset fra 1950-tallet har lenge stått på ønskelista, og nå er altså tekanna kommet helskinnet i hus. Den er så fin! Og den passer så godt sammen med andre ting også, gjerne blomstrete servisedeler, eller helt hvitt.

Søt kaffekopp i tynt porselen
Den søte kaffekoppen med blomstermønster i tynt porselen har jeg også kjøpt på QXL. Den var et lite varp! Det kostet mer i porto enn det jeg ga for koppen…

Formgiver Ragnar Grimsrud
Sissel-serviset kommer fra AS Figgjo Fajanse. Det finnes i både middags- og frokost/kaffeservise, og i fargene, lyseblått, mintgrønt, gult, rosa og visstnok også i olivengrønt. Sissel-serviset er en typisk representant for skandinavisk design.
Det var Ragnar Grimsrud fra Drammen som formga serviset som ble lansert i 1954. Det er kalt opp etter en av hans døtre, Sissel. Grimsrud har spilt en stor rolle som designer innen  norsk, keramisk industri på store deler av 1900-tallet.

Selvlært
Ragnar Grimsrud var selvlært som keramiker, og hans kunstneriske utdanning fikk han gjennom samarbeid med kunstmaleren Torleif Rud på Minnesund i årene 1920–24. I 1924–25 gikk han i grafikklassen på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole.

Grimsrud var først ansatt på Egersund Fajansefabrikk. Som kunstnerisk leder for virksomheten høstet han anerkjennelse for de nye produktene som ble utviklet. I begynnelsen hadde disse et snev av art deco; senere utviklet han et modernistisk, funksjonelt formspråk med vekt på å eksponere materiale og produksjonsmetode som en del av det kunstneriske uttrykket.
I 1946 startet den perioden i Grimsruds karriere som skulle bli den viktigste. Da ble han ansatt som disponent og daglig leder i det som den gang het Figgjo Kraftselskap. Han gikk også inn med kapital og ble medeier i selskapet. Planen var å lage en ny fabrikk som skulle produsere flint. Figgjo Kraftselskap hadde allerede under krigen startet fajanseproduksjon basert på billig energi fra eget kraftverk og blåleire fra distriktet. Grimsruds oppgave var å planlegge den nye fabrikken og formgi produktene.

Hvitt flintgods
Etterhvert ble firmaets navn endret til AS Figgjo Fajanse, og man produserte hvitt “flintgods”. Betegnelsen «flint» skulle assosieres med noe som var sterkt og hardt. Man skulle konkurrere mot porselensindustrien, og måtte ha en slagkraftig betegnelse på materialet. Leiren som ble brukt besto av feltspat og kaolin, og ble blandet med kvarts for forsterkning. Flintgodt blir gjerne omtalt som «fattigmannsporselen».

Med Grimsrud som leder ble det etter hvert bygd opp en stab av designere ved AS Figgjo Fajanse. De første var Rolf Frøyland, som fikk ansvar for dekor, og Jørgen Løwe Nielsen, som ble ansatt som modellør. Det var Grimsrud selv som gav form til mesteparten av de produktene fabrikken ble kjent for. Grimsrud beholdt sin stilling på AS Figgjo Fajanse til han gikk av med pensjon i 1972. Han døde i 1988, og i dag er mange av de servisene han var med på å formgi ettertraktede samlerobjekter. (Kilde Store norske leksikon)

Den lille fløtemuggen er fra serviset Safran, Figgjo Fajanse. Det er Rolf-dekor. Altså designet av Rolf Frøyland. Det vesle fatet, er en del av et såkalt TV-sett , med plass til kopp på asjetten. Legg merke til at fargene er helt likt med Safran-serviset, og er trolig også Rolf-dekor, men det har ikke stempel bak, så jeg er spent på å få vite mer om denne dekoren etterhvert.

 

5 responses to “Nydelig, feilfri Sissel tekanne!

  1. Hei! Kom hit til bloggen din etter å ha googlet etter Figgjo. Fikk et flott fat, som jeg kaller kakefat, men som min gamle farmor kalte brødfat, som jeg mistenker er Figgjo. Har du fått vite mer om fatet ditt i bildet over?

  2. Nei, jeg har dessverre ikke mer informasjon om dette mønsteret, men antar jo at det er samme Rolf som har dekorert, det kan godt hende det da er fra Egersund også – litt vanskelig å si – jeg har også sett runde stettefat med dette mønsteret, som kanskje er det du kaller brødfat.

    • Jeg kaller det kakefat, men min gamle farmor brødfat, hehe. Jeg bruker det nå til muffins jeg da, syns det er utrolig søtt! 🙂 (Uansett hvor det nå komme fra, hehe)

  3. Hei,
    Jeg har 6 slike tallerkener med kopper + stettfatet. Det står FF under tallerkener og kopper, men ikke stettfatet. Jeg vurderer å selge dette, men er usikker. Skulle også gjerne visst mere dette og om det er Safran:-)

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s