Husets smykke er på plass!

En drøm er endelig blitt virkelighet! Nå står den vakre kakkelovnen i vår stue!

Da vi satte i gang oppussing av huset tenkte vi at vi måtte ha et skikkelig ildsted. En god ovn som kan gi oss varme og glede i kuldeperioder. Vi så på forskjellige peiser, nye og moderne vedovner, klebersteinsovner, og innerst inne drømte vi om en kakkelovn! En av disse vakre, hvite fliseovnene som var vanlige på herregårder i gamle dager… Gikk det virkelig an? Hadde vi plass til den? Fikk vi kjøpt en slik i Norge?

To fantastisk blide og flinke murere jobbet med å bygge kakkelovnen vår på to dager.

Vi reiste til Drøbak for å bestille
Etter en del undersøkelser fant vi et firma i Norge som leverer kakkelovener – Kakkel & Peis  Spesialisten, og den 27. desember i fjor inngikk vi en avtale om å få en slik vakker ovn montert i vårt nye hus! Vi måtte reise helt til Drøbak for å gjøre avtalen. Og det morsomme er at da jeg så nærmere på den ovnen vi hadde valgt var det akkurat den samme jeg hadde drømme-blogget om for en god stund siden. Ovnen heter Siri.

Fagmessig og rask montering
Forrige torsdag kom det to kjekke og blide murere med ovnen og satte i gang – to arbeidsdager tok det å bygge og mure opp klenodiet. Dette var skikkelige murere og fagarbeidere på høyt nivå, med en egen glede for arbeidet de utførte. Og for et resultat!

Du kan klikke på bildene for å se dem i større utgave.

En stor investering som gir økonomisk gevinst på sikt
En kakkelovn er jo ikke akkurat gratis, og vi syntes det var et kjempeløft da vi bestilte ovnen. Den koster noen kroner… Jeg kan røpe så mye som at den kostet mer enn kjøkkenet, men vi tror den er verdt hver krone. Det sies at å fyre med kakkelovn er svært økonomisk. Det skal holde med to runder med fyring, så magasinerer den varmen i 24 timer, og kan være hovedoppvarmingsskilde for hele huset. Altså med brøkdelen av den veden du bruker for å fyre i peis eller vanlig ovn har du varme et helt døgn!

Slik omtales kakkelovnen på nettsiden til Varmefag:
«I Varmefag kaller vi kakkelover for «den vakre varmen», og ikke uten grunn. For uansett om du har en 200 år gammel kakkelovn eller en ny, er den et særdeles vakkert møbel som gir hele boligen økt verdi. Men det er ikke bare utseendet som som sørger for verdiøkningen. For mange er nemlig kakkeloven den største «sparebøssen» i huset. Med en utrolig varmelagringskapasitet, er den soleklar favoritt i konkurransen om best fyringsøkonomi ved vedfyring. Den svenske oppfinnelsen fra 1700-tallet sørger for at varmen avgis sakte, opptil utrolige 24 timer etter at du har sluttet å fyre i den. Absolutt noe å vurdere med tanke på framtidige strømregninger.»


Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s