Piet Hein Ra-lampe


Denne skal få henge på mitt nye kjøkken! I dag besøkte jeg en spennede butikk på Grünerløkka i Oslo: Futura. Der selger de retro-møbler og lamper, samt nyproduserte lamper etter retro-design.

Etter å ha sett mange fine annonser fra Futura på finn.no, tok jeg meg en tur til butikken – og der finner du mange flotte designlamper. Jeg falt for denne blå Piet Hein lampen. Les hva futura skriver om den:

«Piet Heins berømte Ra lampe er en av hans aller første design fra 1931.

Ra-lampen av i dag er fremstilt etter Piet Heins originale skisser, både i klassiske og nye moderne farver.

Når man første gang ser inn i lampen får man inntrykk av at den lyser svagt – men man skal ikke la seg lure av det svale og bløte lyset som ser ut til å strømme ut fra lampen. Ser man på lyset den kaster på omgivelsene er det en forbausende forskjell. Objektene i rommet lyses opp kraftig uten blendende lysstråler fra selve lampen. Ra-lampen gir et lys som er innbydende for øyet og gjør den behagelig å bruke, uansett om det er til arbeid, samvær omkring middagsbordet eller til en hyggelig lesestund. Forklaringen ligger i at Ra-lampen er basert på Piet Heins begrep isolux-flater, som fordeler lyset helt gjevnt.

Prinsipper for Ra-lampens Isolux flater:
Piet Hein og hans matematiske utregninger av isolux-flatene i Ra-lampen. hentet fra Fysisk tidsskrift 1932, s. 92:

«Det er det, Ra-Lampen nu gør. – Ra Lampen er formet efter en ny matematisk Flade, som, skønt den ikke er kugleformet, bliver nøjagtig jævnt belyst overalt og derfor opnaar Kuglearmaturets Minimum af Blænding, og som, netop fordi den ikke er kugleformet, kan være aaben og samle Lyset i de rigtige Retninger og derigennem opnaa Skærmlampens Maksimum af Lysydelse.

Med disse Egenskaber følger, at Ra-Lampen ogsaa kaster de rigtige Skygger:de store, bløde Skygger, som giver Rummet Form; ingen generende Skygger af Hænder eller Hoved paa Arbejdsbordet, men den lille skarpe Skygge af Blyant eller Pen, naar den nærmer sig Papiret, som er nødvendig for at man kan arbejde præcist». (Piet Hein, 1932).»»

3 responses to “Piet Hein Ra-lampe

  1. Hei Lisbeth. Det er lenge siden vi såes. Jeg har drevet med aby og somali i det små. Tenker nå å ta en parring til høste /sensommer. Men det er ikke så lett å finne oversikt. Du har tydeligvis begynt igjen. Fine bilder. Vet du om noen hannkatter vil.jeg gjerne høre om dem. Lena har jo gitt seg. Hun skrev det i høst.
    Kari

  2. lisbethfalling

    Hei Kari! Vel, begynt så veldig mye har jeg ikke, men skal vel prøve et kull eller to til høsten jeg også. Er du på facebook? Det er nesten det lureste stedet det nå å lete etter hannkatter. Jeg vet at det skal finnes noen fine varianter, men blir nok ikke så veldig lett å finne egnete hannkatter uten å måtte reise langt…

  3. Stilig lampe, det der!

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s