Fedme og slanking er vår tids svøpe

198_9850Til tross for myndighetenes kostholdsråd blir vi fetere og fetere. Og hva går så myndightenes råd ut på? Jo spis magert i betydningen lettprodukter, unngå fett, spis grovbrød, og så mye som fem frukter om dagen…

Likevel, pila peker bare oppover. Sammenlikning av vektall fra flere tiår tilbake viser at vi blir tyngre og tyngre. Det er en økning i svært fete personer – de som veier 100 kilo og mye mer.

Fedme fører til sykdommer
Fedme fører til lav aktivitet som igjen fører til økt vekt og flere typer sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk osv. Særlig diabetes 2 er i sterk økning, og stadig flere mennesker må ta medisiner for denne sykdommen. Det merkelige er at det finnes en metode for å gå ned i vekt og for å begrense bruk av medisiner og insulin. En metode som ble oppdaget allerede på 1930-tallet av en lege i Østerrike. Han behandlet sine pasienter med dette og skrev en bok om temaet. Det handlet om en spesiell sammensetning av kosten som førte til vektreduksjon og reduksjon av høyt blodsukker, ja den førte til at folk kunne leve videre uten å bruke så mange medikamenter bl.a. mot sukkersyke.

Et behagelig kosthold
Metoden er enkel og faktisk veldig behagelig. Hovedprinsippet er at man reduserer antall gram karbohydrat til et minimum, og øker tilsvarende med fett. Ved å holde karbohydratinntaket på ca 20 gram per dag og spise en god mengde proteiner og desto mer fett så kommer kroppen i en tilstand som kalles for ketose. Den starter med å forbrenne lagret fett. Når man spiser på denne måten er man behagelig mett, det er antakelig fettet som gjør at man er mett, man får mye mindre behov og lengsel etter søtsaker.  Folk som har slitt for å redusere vekta opplever plutselig at de går mye ned i vekt, og de får etterhvert bedre helse. Mange kan til og med kaste medisinene de bruker mot f.eks. diabetes.

En metode som har vært kjent lenge
Denne metoden har som sagt vært kjent svært lenge, og det er flere leger som har funnet ut at et slikt kosthold fører til bedre helse, og har behandlet mange pasienter etter disse prinsippene. Likevel fortsetter såkalte kostholdseksperter og myndigheter å råde folk til et kosthold som til syvende og sist tar knekken på dem med overvekt og høyt medisinforbruk. Det er veldig rart! Jeg skulle ønske noen kunne forklare meg hvorfor det er slik.

Lavkarbodietter virker
Lavkarbodietter virker, det er det utallige eksempler på med utrolige historer fortalt av mennesker som har slitt med et stort overvektsproblem, og prøvd de fleste slankekurer uten å klare å gå ned. Og har de gått noe ned, går de fort opp igjen, fordi kurene de prøver er stort sett sultekurer som det er et slit å gjennomføre, og som oftest – om ikke alltid – fører til at kiloene kommer på igjen når man begynner å spise normalt. Dersom du legger om kostholdet til et lavt inntak av karbohydrater og høyt fettinnhold vil du klare å slanke deg, og beholde vekten etterpå. Det handler om å ta et valg, og prøve å følge nye prinsipper for hvordan kroppen din skal ernæres.

Et livsviktig valg!
For meg ble det et livsviktig valg: skulle jeg akseptere at kroppen min var i ferd med å bli syk av diabetes og derfor starte med medisinering, eller skulle jeg prøve en siste utvei – legge om til lavkarbokosthold? Valget var egentlig ikke vanskelig i det hele tatt. Det var en stor overraskelse at det faktisk var så lett å spise etter de nye kostholdsreglene, og at vekta endelig beveget seg nedover. Legebesøket etter noen uker på nytt kosthold overbeviste meg om at det var et riktig og viktig valg!

ketolyseboka

Flere ulike lavkarbokosthold
Kosthold med lavt innhold av karbohydrater – lavkarbokosthold – kan gjennomføres på ulike måter, og det finnes flere kostholdsfilosofier som gjelder, bl.a. Atkins-dietten, Fedon Lindberg, m.fl. Det er også skrevet flere bøker om temaet, men dersom du vil starte med lavkarbo for i første rekke å slanke deg, vil jeg anbefale å skaffe «Slank med ketolysekuren» av Torkil P. Andersen. Det er en veldig enkel og oversiktlig bok som forklarer kostholdsprinsippene på en lettfattelig  måte. Den har også oppskrifter som er enkle å følge. Torkil P. Andersen er lege og har selv brukt kostholdsprinsippene for å gå ned i vekt og forbedre helsen sin.

14 responses to “Fedme og slanking er vår tids svøpe

  1. «Likevel fortsetter såkalte kostholdseksperter og myndigheter å råde folk til et kosthold som til syvende og sist tar knekken på dem med overvekt og høyt medisinforbruk.»
    Hva skal det bety? Myndigheter og ernæringsrådgivere anbefaler et balansert kosthold med mye frukt og grønt, kombinert med mosjon, basert på vitenskapelige undersøkelser. Følges disse rådene blir man både slankere og lever sunnere. Det krever imidlertid selvdisiplin og langsiktige, moderate, men permanente endringer i kostholdet. Alternative slankekurer som Atkins-dietten utnytter folks behov for enkle svar. Disse diettene er imidlertid basert mer på tro enn på vitenskap. Det er lettere å gå til en total omlegging av kosten enn bare å moderere den. Særlig sunne er nødvendigvis heller ikke, og folk faller ofte tilbake til tidligere uvaner etter en tid. Men diettene selger og mirakelkurforfatterne blir rike. Valget er ditt.

    • Saken er at de generelle rådene faktisk bygger på myter som IKKE er vitenskapelig bevist. Bl.a. at animalsk fett er skadelig og fører til forhøyet kolestrol. Det finnes ikke vitenskapelig bevist. Det er derimot funnet bevis for at det er høyt inntak av karbohydrater som øker kolestrolet. Det er også høyt karbohydratinntak som fører til lagring av fett.

      De såkalte sunne rådene er å innta grove brødvarer og spise mye frukt, samt bruke lettprodukter som inneholder mer karbohydrater enn vanlige fete varianter som smør, fløte og rømme. Alle karbohydrater omgjøres til sukker i kroppen. Det er bare mulig å senke forbruket av karbohydrater ved å øke prosentandelen med fett. Dette er det funnet bevis for. Den siste boka på markedet som viser til vitenskapelige bevis for dette heter «Bedre uten brød» av Christian B. Allan og Wolfgang Lutz.

      Menneskekroppen er skapt for å spise proteiner og fett, og langt mindre karbohydrater enn det moderne kostholdet inneholder. Atkins-dietten er bare én av flere kostholdsfilosofier som bygger på lavt karbohydratinntak. Det finnes flere andre kostholdsfilosofier som bygger på nogenlunde like prinsipper. Det er forøvrig en diett som det er lett å følge, og den bygger opp til en total omlegging av kostholdet. Du trenger ikke kjøpe noe annet enn vanlig mat for å følge Atkins eller andre lavkarbodietter.

  2. Du får det til å høres ut som folk blir feitere og feitere fordi de følger statens ernæringsråd. Jeg tror du trygt kan gå ut i fra at det ikke er tilfelle.

    • Det er tall som beviser nettopp dette – at de kostholdsrådene norske myndigheter kommer med fører til økning i gennomsnittsvekta, og økning i antall mennesker om får diabetes.

    • I Norge er rundt 80.000 nordmenn klassifisert som sykelig overvektige, med en BMI over 40. Det er bevist at lavt inntak av fett, mye frukt og grovbrød – tradisjonelt såkalt «sunt» kosthold, som er rådet de fleste får som sliter med overvekt og følgesykdommer, faktisk fører til mer overvekt. Når man spiser på denne måten trigger man også søtbehovet slik at man lettere putter i seg unødvendige raske karbohydrater som inneholder mye sukker som hvetebakst, godterier og søte drikker. Jo mer karbohydrater man spiser jo større sukkerbehov får man. Når folk kommer i den situasjonen at overvekten har tatt overhånd og følgesykdommer som f.eks. diabetes 2 begynner å dukke opp, opplever disse menneskene at selv om de følger de rådene de får av legene sine likevel ikke klarer redusere vekta og må til slutt starte med medisinering. Dersom de på dette tidspunktet hadde fått råd om å gå på LCHF-kost ville de klart å redusere vekta betydelig og unngått å starte med bl.a. insulin.

  3. Det sies at tro kan flytte fjell, og hvis resultatet av å tro på en diett får deg til å følge den og at du faktisk går ned i vekt og klarer å holde den over tid, så er det kjempebra. Man bør imidlertid også passe på at det er fettet som slankes bort. Hvis man primært mister muskelmasse blir helsegevinsten liten. Derfor er det så viktig å mosjonere når man ønsker å gå ned i vekt. Mosjon motvirker reduksjon i muskelmasse og fremmer fettforbrenningen; diett alene er sjeldent nok. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet jobber faktisk for at vi skal begynne å spise sunnere _og_ bevege oss mer. God tur!

  4. De norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, utarbeidet av Sosial- og helsedirektoratet, finnes for øvrig her: http://www.hverdagstips.net/22443436
    God lesning!

  5. Jeg trur ikke det hjelper med noen kostholdsråd om man ikke er i bevegelse. Er man ikke aktiv fysisk er det ikke mange kaloriene som skal til for at vekta øker.
    Sjøl er jeg under opptrening etter hjertekirurgi, og har fått masse kostholdsråd fra LHL, men med dem følger også krav om mosjon. Jeg veier 15 kilo for mye. Det var mer, men jeg har tatt av 7 kilo på tre måneder ved kostholdsomlegging og daglig mosjonering. Jeg tror faktisk det siste er viktigst.

    • Nei, alle studier viser at aktivitet og trim er avgjørende for en god helse og en velfungerende kropp. Men likevel er det nok helt essensielt hva man spiser. Det viser seg at selv handikappede klarer å gå ned i vekt på lavkarbokosthold til tross for at de ikke har mulighet til å trene som andre. Det beviser at hormonell slanking med LCHF-kosthold er det mest effektive for vektredusksjon. LCHF = «low carbohydrate high fat»

  6. Vil bare si at ingen uansett vilket kosthold man følger ikke mår bra av motion. men jeg har med LCHF gått ned 18 kilo på ca 8 mnd, men har ikke rørt meg en meter, men har heller ikke mistet noen muskelmasse. Men det som gjør at jeg så absolutt fortsetter med LCHF er den positive inverkan det haft på min kropp. Har haft mavekatarr i ca 25 år har brukt Locec var dag, det er det slutt på, har spiserørsbrokk som jeg ikke føler noe av i dag, ikke tatt en tablett efter ca 1 mnd på LCHF, min fibromyalgi har blitt mye bedre, og mine stive ledd har blitt mye mjukare.
    Nu i julen har jeg slurvet med maten og det merker jeg fort på kroppen min.
    Og ikke at glemme kolesterolet har gått ned!!

  7. Det er helt fantastisk, Susanne! Det er akkurat slike erfaringer jeg også har 🙂

  8. Flott lenke her!
    Jeg vil bare legge til at jeg i tillegg til de positive erferinger som er nevnt her, selv har følgende erfaring:
    Et prosjekt med å steinlegge gårdsplassen begynte med å lete etter beleggningsstem som gies bort, på internett. Fant 50 kvadratmeter sten som gies bort mot henting. Fant ut at over 6 tonn med sten à 26 kg. måtte fordeles på 7 europaller ute på fortauet for å hentes med stor lastebil. Stenene lå pent utover i en bakgård, måtte taes opp, fraktes gjennom et trangt portrom og stables på pallene. En trillebår ble valgt til transporten. Stenene løftet jeg egenhendig opp i trillebåren, kjørte de 15 meterene ut til fortauet og løftet stenene igjen ut av trillebåren og stablet de på pallene. Jeg løftet altså 26 kg. i bakkenivå mer enn 450 ganger. Tenkte at to dager passet til jobben. Etter et par paller innså jeg at dette orker jeg ikke å begynne med imorgen. Fortsatte derfor i 6 timer, til all stenen var flyttet. Totalt utslitt begynte jeg å vente på at musklene skulle bli ømme/støle. Det gikk 2 dager, 3, 4, 5, 6 dager, ingen stølhet i noen muskler i kroppen.
    Jeg er overbevist om at fordi jeg var i «ketose» når arbeidet begynte orket jeg hele jobben sammenhengende, kun ved å drikke vann, og musklene dannet ikke slaggstoffene som gir ømme/støle muskler, slik de ville gjort ved carboforbrenning.
    Kan samtidig nevne at jeg er 50 år gammel og lite aktiv til daglig.

    Myndihetenes kostholdsråd kan kansje forklares ved at:
    Samtidig som staten betaler milliardbeløp til landbruket som produserer poteter, korn og melk, vil det se rart ut å ikke anbefale nettopp disse produktene i de offentlige kostholdsrådene.
    Legene som uttaler seg er kansje mer opptatt av å ha «kunder» d.v.s. pasienter, enn å gi de beste rådene for vår helse.

  9. Tilbaketråkk: Lavkarbolunsj | Lisbeth Fallings Blogg

  10. Tilbaketråkk: Lavkarbo er ingen slankekur, men en livsstil! | Lisbeth Fallings Blogg

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s